История

История

     60 ОУ е едно от най-старите училища както в София така и в цялата страна. То е създадено в средата на XIX век като едно от първите светски училища в България. Това става през 1842 на 1 септември - Симеоновден. В една малка стаичка, прилепена до задната страна на селската механа, будният и родолюбив поп Георги Величков събира група момчета и започва да ги дарява със знания.

     Строежът на първата училищна сграда започва през 1881г. и завършва през 1902г.

     През 1897 г. излиза Закон за задължително първоначално образование. Поради липса на училища, деца от съседните села Орландовци, Малашевци, Куманица /Кубратово/, Обрадовци идват в Биримирското училище, където вече учители са синът на поп Георги - Петър Попгеоргиев и Георги Нолев от с. Биримирци.

    До Освобождението дейността на училището е укривана от официалната власт, защото  гръцкото духовенство настоява учебният процес да се води на гръцки език.

     През 1919 г. училището се превръща в прогимназия. Помещава се в сградата, в която сега е здравната служба на квартала. От 1938 г. към училището е открита и безплатна трапезария за 20 крайно бедни деца от селото.

     За популяризиране на образованието в Биримирци и околните села са работили цяла плеяда всеотдайни учители, ръководени от директори като Иван Евтимов, Димитър Колев, Борис Дончев.

От 1959год до 1992г. директор на училището е Ненко Стоев.

      По негово време е построена новата училищна сграда между селата Биримирци и Обрадовци. Строежът започва през 1962г. и завършва през 1964г. През 1965 година на 1 септември новата училищна сграда посреща своите първи ученици в  просторния си  двор.

        През 1972год. по повод 130годишния си юбилей за своята цялостна дейност в областта на образованието 60 училище е удостоено с орден "Кирил и Методий" І степен.

От 1992г до септември 2014г директор на училището е г-жа Красимира Хорташка.

От 2014г. училището е под ръководството на г-жа Таня Борисова.

От 2017г. до момента директор е г-жа Илияна Кръстева.